postheadericon Frågor och svar

Frågor och svar

 

Hur många sidor får det finnas i boken?

Detta varierar beroende på tryckeri och val av papper. Tryckeri som vi använder erbjuder böcker från 20 till 440 sidor.

Vad kostar ert designarbete?

Vi offererar ett fast pris för fotobokdesign, inklusive ett mindre antal ändringar och tillägg. En 40-sidig bok med design av omslag och insidan, val av tre olika designstilar, samt layout av bilder och bildtexter offereras. Ytterligare tjänster faktureras på timbasis.

Hur mycket kostar det att trycka en bok?

Digitaltryckerier erbjuder rimliga priser. Vi väljer ett tryckeri som bäst passar med dina önskemål (antal sidor, önskad bindning och storlek). Priserna för tryckning startar så lågt som 10.95 € för en 4-färgs bok 20-40 sidor storlek 18x18 cm med mjukt omslag. Se flera exempel här. När vi har kommit överens om bokens storlek, val av omslag samt ungefärlig sidnumrering ger vi dig pris för tyckning av din bok. När layouten är färdig utifrån det slutgiltiga antalet bilder och sidor får du slutgiltig pris, för tryck samt designarbete.

Hur många böcker behöver man beställa? Vad gäller som minsta upplaga?

Digitaltryckerier har en minsta kvantitet av EN, och ofta erbjuds rabatter redan vid 10 st.

Hur många bilder får plats?

Det finns ingen regel för hur många bilder vi får plats med på en sida eller i en bok. Utseendet och känslan i boken påverkas av hur många bilder som finns på en sida. I genomsnitt används 1 till 4 bilder per sida, färre i böcker med mindre format och fler i de större. Ibland har man många bilder och man vill klämma in många på en sida. I en bok med större format kan så många som 9-12 bilder få plats på en sida.

Hur lång tid tar tryckningen?

Tryckningen tar 5-8 arbetsdagar. Frakten tar 1 till 10 dagar. Tillsammans betyder det att leveranstiden är vanligtvis mellan en och två veckor från när du godkänt korrekturen. Leverans är snabbare om du väljer expressfrakt. Kom ihåg att layoutarbete tillkommer. Vi kan inte garantera snabbare tryck.

Vilken kvalité kan jag förvänta mig av digitalt tryckta böcker?

De är mycket fina! Böckerna liknar det som finns i bokhandeln. De har ett mycket professionellt utseende och finns med mjuka och hårda omslag. Vi har kontakt med olika leverantörer om du skulle ha specifika önskemål. Vi matchar ditt projekt med den bästa leverantören.

Hur är bindningen av böckerna?

Det finns flera val. Tre vanliga: För färg tryck finns det så kallad ”perfect” bindning (limmas längs ryggraden) med tryckt mjukt omslag, linne omslag (case bindning) med tryckta skyddsomslag i papper, och ”case” bindning med ett tryckt och laminerat omslag.

Vilket är det bästa sättet att leverera material till er?

Om du bor i närheten kan vi ordna ett möte för att leverera material. Om du föredrar det, eller om du bor på annan ort finns det flera alternativ:

Du kan skicka ditt material per post eller courier (snigelpost). Spara ner digitala bilder på ett USB, CD eller DVD. Förpacka detta och dina pappersbilder och skicka till oss. Kontakta oss för gällande adress.

Skicka via datorn:

Att skicka stora bildfiler med email rekommenderas inte. Det finns flera onlinetjänster som underlättar när man skall skicka stora bildfiler (eller hela mappar).

Ett alternativ som vi rekommenderar om du är bekväm med datorer är att upprätta en "drop box"-fil som du enkelt kan släppa ner bilderna till. Vi skapar denna säkra onlinearbetsyta för snabb, tydlig och enkel kommunikation. Om bokprojektet är ett samarbete kan tillträde till mappen ges till flera vänner eller släktingar – ett plus om ni har ett projekt där ni vill att flera skall bidra.

Om dina bilder finns redan på internet (som Flickr) kan vi hämta dem direkt därifrån.

Möte

Vi kanske kommer överens om att ett möte är det bästa alternativet. Om du har en stor mängd album som behöver skannas kan vi komma hem till dig. Förbered dig genom att sätta lappar i ditt album på de foton du prioriterar.

Var finns ni?

Vi är en svensk firma som jobbar globalt. Var våra medarbetare finns varierar från säsong till säsong. Vi finns ofta i Borås men beräknas vara i Göteborg, Stockholm, Östergötland, Skåne, USA (Seattle-området) och Japan (Tokyo-området) under det kommande året. Kontakta oss för information om när vi kan vara i ditt område. Oavsett var vi är och var du är, är det fullt möjligt att arbeta med dig.

Gör ni böcker för kunder som bor på annan ort?

Ja visst. Det finns många sätt vi kan få det att fungera. Vi kan ordna telefonmöten med video (till exempel via Skype) och utbyta filer genom ett antal enkla sätt. Om du behöver personlig rådgivning eller tjänster utanför vårt område vi kan resa till ditt hem. Resekostnader kommer att debiteras, inklusive tid, bränsle eller tåg / flyg och om nödvändig hotell.

Vilken typ av sekretess kan jag förvänta mig i hanteringen av min bok och bilder?

Dina bilder och dokument är viktiga och personliga och kommer att behandlas med omsorg, respekt och integritet.  Allt material du skickar till oss returneras till dig tillsammans med färdiga datafiler. Vi behåller kopior på vår dator bara så länge som det tar att få ditt projekt färdig. När arbetet är färdigt och till din belåtenhet, raderas alla bilder. Din bok och dina bilder kommer inte att användas av oss överhuvudtaget om inte vi kommit överens om det. Kopia av boken kommer finnas kvar hos tryckeriet i fall du vill beställa extra upplaga.

Upphovsrättsfrågor

Hur är det med upphovsrätten?

Du blir upphovsrättsinnehavare för boken. Vi göra fotobokdesign endast med material som du har upphovsrätten till eller har fått tillstånd att använda. Det är ditt ansvar att följa upplovsrättslagar.

Varje bok bör innehålla information om upphovsrättsinnehavaren, formulerad t.ex. enligt följande:

Copyright (år) författaren till denna bok, [upphovsmannens namn]. Bokens författare behåller den fulla upphovsrätten till sitt/sina bidrag till denna bok.

Om boken innehåller fotografier som tillhör andra, måste tillstånd inhämtas från upphovsrättsinnehavare. Det är ditt ansvar att följa upplovsrättslagar. I din bok behövs för varje lånad bild, en förklaring enligt följande:

[Foto beskrivning] med tillstånd av [upphovsrättsinnehavarens namn]

Om boken innehåller material från böcker eller andra källor, så ska du ange referens till varje källa. Likaså om du använder citat från någon upphovsrättsskyddad källa. För dessa behövs hänvisning alt tillstånd. Det är ditt ansvar att följa upplovsrättslagar.

Får min bok innehålla bilder från professionella fotografer?

Tillhör upphovsrätten fotografen? Även om du är med i bilden behöver du kolla om du har tillstånd av fotografen att använda den. Kolla med fotografen vid behov. Berätta för fotografen hur bilden ska användas, se kan du be att få tillstånd. Vi jobbar endast med upphovsrättsskyddade material om du har fått tillstånd att använda det. Det är ditt ansvar att följa upplovsrättslagar.

Vad är ett ISBN-nummer och behöver jag ett?

Ett ISBN (International Standard Book Number) är ett unikt nummer som identifierar böcker internationellt. Din bok behöver inte ett ISBN-om du inte planerar att marknadsföra det genom bokhandlar och bokdistributörer. Du behöver inte ett ISBN för att marknadsföra boken genom tryckeriet Blurb eller andra onlinepubliceringsboktryckerier.

Skickar ni färgkorrektur?

Nej. Korrektur finns för kontroll av layout och innehåll, inte färg. Korrekturet du får (en pdf) kommer att vara i färg men det är inte kalibrerat för färgkorrektur. Färgerna varierar från skärm till skärm samt från skrivare till skrivare. Om du behöver ett färgkorrektur tillkommer en extra kostnad (tryck/leverans av en bok).

Vad händer om jag har ändringar i den slutliga tryckta boken?

Innan vi skickar din bok till tryck har du möjlighet att godkänna den. Du kommer att få ett digitalt korrektur (en PDF-fil) eller en papperskopia om du väljer det som tillval. När du har godkänt layouten och utseendet på din bok skickas den till tryck. Efter det kan inga ändringar/korrigeringar göras i boken utan extra kostnad. Om du behöver våra tjänster för att göra nya justerade versioner av boken debiterar vi en avgift per timme. Du kan fortsätta att beställa nya versioner av boken så länge du önskar.

I vilket format ska jag skicka text till boken?

Manuskriptet ska skrivas in i ett program som t.ex. Microsoft Word eller i ett email. Det bör korrekturläsas av någon annan än dig. Du kanske vill överväga att använda en redaktör, i synnerhet om manuskriptet är lång. Texten bör åter korrekturläsas tills alla rättelser och ändringar är gjorda. När det är färdig, är texten redo att levereras till oss som ett Word-dokument eller en textfil, via e-post eller som en bilaga. Om du önskar att vi gör ändringar i texten senare tillkommer kostnad för arbetet.

Behöver du hjälp med att skriva text eller rubriker? Om du önskar kan du berätta för oss om bilderna eller ge oss små lappar och så skriver vi. Beräkna då att tiden vi fakturerar blir mycket längre.

Vilket filformat är bäst för bilder?

JPG-filer.

Vilken är den bästa upplösningen för bilder?

Om du lämnar bilder föredrar vi att du ger oss de största bildfilerna du har, och tillåter oss att beskära och justera storleken för den slutliga utformningen. Den bör vara minst 300 ppi (bildpunkter per tum).

Efter att ha granskat dina bilder och diskuterat hur du vill att de ska visas i boken, kommer vi att kunna rekommendera bästa bokstorlek för ditt projekt.

Kan ni redigera mina bilder?

Ja. En måttlig nivå av redigering kan utföras (och rekommenderas oftast). Om betydande bildredigering behövs kan vi samordna denna tjänst mot en avgift. (Se exempel på restaurering)

Vad ska jag ha förberett inför vårt första samtal?

Ju fler detaljer du kan ge oss desto bättre. Under vårt första samtal kommer vi att lyssna på dina behov och idéer. Några av de frågor vi kan ställa är:

För det första ...

• Vilken typ av bok vill du skapa?

• Vem är den tilltänkta läsekretsen?

• Vilka är tidsramarna? När behöver boken vara färdig? Finns det en viktig deadline som inte kan missas?

Berätta om dina bilder

• Beskriv ditt material. Allra helst vill vi se exempel på dina foton.

• Det bästa är, om möjligt, att du redan har dina bilder samlade på ett USB-minne eller CD. Om det är material som behöver skannas in bör du ha med ett par foton eller dokument som du vill använda. På så sätt kan vi få en uppfattning om dina bilder och dokument och sätta igång med utseendet på din bok.

• Ungefär hur många bilder vill du ha med?

• Behöver dina foton redigering? Till exempel, har de bleknat pga. åldrande? Finns det röda ögon eller mörka skuggor som behöver justeras? Repor? För en riktig prisuppgift är det bäst att se ett urval av dina bilder

Berätta vad du har för tankar om bokens innehåll

• Finns det en stil eller storlek du föredrar?

• Bilder vs Text: Vill du ha med endast bilder utan text? Gäller det mest text eller bilder med minimal text? Text och rubriker kan ge en personlig touch på din bok. Om din bok är en biografi eller släkthistoria så kom ihåg att när man identifierar bilderna med rubriker ökar det historiska värdet.

• Finns det några av bilderna som är extra viktiga för dig så att vi belyser dem?

Hur mycket hjälp behöver du av oss och finns det några budgetbegränsningar?

• Är dina bilder digitala eller önskar du att vi skannar dem?

• Foto urval: Kommer du att välja bilderna eller vill du att vi ska välja ut de bästa från din samling?

• Behövs projektsamordning? Kommer bilderna från en grupp människor som ett samarbetsprojekt? Kommer du att samla in dem eller skall vi hjälpa till med det?

• Texter: Kommer du skriva text och rubriker, är det färdigredigerat, eller behöver du vår hjälp med att skriva text eller rubriker?

• Finns det dokument som passar till ämnet (handskrivna dikter, brev, recept, intyg, konstverk)? Behöver du hjälp att skanna dessa?

• Behöver du kompletterande fotografering i samband med ditt tema? Vill du att vi ordnar en fotograf eller dan du ordna en?

Så börjar det! När vi är överens om projektets omfattning så får du en skriftlig offert. Kontakta oss, så kan samtalet börja!

 
FacebookTwitterGoogle könyvjelzőLink megosztása: Del.icio.usDigg
Hem Fotobok design Frågor och Svar